Kansan ja kansalaisen ero

Kansa on englanniksi people ja kansalainen on citizen. Puhekielessä nämä menevät usein helposti sekaisin. Lakikielessä sanoilla on selkeä ero (huom. lakikielessä käytetään myös usein fakkitermejä eli englanniksi term of art. Fakkitermi on eräänlainen tietyllä toimialalla käytössä oleva termi, joka puhekielessä tarkoittaa mahdollisesti jotain ihan muuta).

Kansa on siis ne ihmiset tai yksi heistä, jotka Suomen alueella ovat oleilleet. Kansalainen taas on ihminen, joka on Suomen valtion kansalainen. Kansalaisuuden määräytymisestä on säädetty Suomen valtion laissa.

Perustuslaki suhteessa kansaan

Suomen valtion perustuslain 1 § ja 2 § ovat äärimmäisen mielenkiintoisia.

1 §: Suomi on täysivaltainen tasavalta.

2 §: Valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta.

On selvää, että muualla ei käytännössä enää mainita sanaa kansa, vaan käytännössä kaikki lait viittaavat kansalaiseen. Tämä on toki oikaistu näkemys, koska käytetään myöskin paljon sanaa jokainen, mutta tässä kontekstissa tällä ei ole merkitystä.

Selvyys havaitaan käytännössä parhaiten virastoilta tulevista päätöksistä. Päätökset on osoitettu henkilötunnukselliselle henkilölle, joka taas on ote Digi- ja väestötietoviraston (DVV) rekisteristä, jossa on vain kansalaisia. Jokainen virasto perustaa kaiken DVV:n järjestelmään.

Tarkastellaan sanaa tasavalta eli republic.

Mitä on tasavalta eli republic?

Suomi on muuten siis tasavalta eikä demokratia ja nämäkin ovat kaksi eri asiaa.

Tasavalta siis tarkoittaa, että kansa voi käyttää oikeuksiaan yksin tai edustuksen kautta. Yleinen harhaluulo on siis, että ainoa tapa vaikuttaa on äänestäminen eli edustajien valinta. Toinen harhaluulo on, että edustajat voivat toimia hamaan tappiin asti hyväksi katsomallaan tavalla. Vallan delegointi kuitenkin tarkoittaa, että “jaetun” vallan voi ottaa pois milloin vain. Tämä taas tarkoittaa, että voit alkaa toimimaan kansana milloin vain (kansa on yksikkö ja monikko).

Perustuslain 1 § ja 2 § ovat siis sama asia kuin Black’s law 5th -kirjan määritelmä.

Mitä lainsäädäntösanasto sanoo asiasta?

Valtioneuvoston kanslia on tehnyt lainsäädäntösanaston (viimeisin päivitys 8.7.2022, kopio sanastosta).

Valtiosääntö eli perustuslaki koskee kansalaisia eikä
kansaa

Valtiosääntö, eli tuttavallisemmin perustuslaki, koskee kansalaisten oikeuksia ja velvollisuuksia, eikä kansaa.

Olen yksi Suomen kansasta

Haluatko siis jatkossakin olla holhoojahallituksen päätösten vallassa vai itsenäinen ihminen?

Minä ainakin valitsen itsenäisyyden.